Visual HUB Concept
De fysieke verschijningsvorm van het HC Data-Lab krijgt de gestalte van een Visual Hub. Doel is om interactieve data showcases overal in het CMI-gebouw toegankelijk te maken, zowel in de klassieke klassikale omgeving als ook binnen de lab-setting van het Stadslab Rotterdam.
Uitgangspunt is de focus te leggen op het curatieve aspect van het omgaan met data ––data curation— in plaats van de technologie en/of de data centraal te stellen.
Dit kan worden bereikt door gebruikmaking van Microsoft’s surface Hub 2S. De functionele eenheid van de Hub bestaat uit een 50 inch (28 kg) interactief LCD beeldscherm ––alles-in-een digitaal whiteboard—. Input op het scherm verloopt via spraakcommando’s, het touchscreen of een stylus. Voor spraakcommando’s heeft de 2S acht microfoons en twee speakers. Op de bovenkant staat een 4k-camera. Een Hub kan worden samengesteld uit meerdere functionele eenheden en kan op willekeurige plek in een gebouw worden gebruikt.
Microsoft heeft voor ogen dat teams van professionals de schermen gaan gebruiken om samen te werken aan teksten of schetsen. De apart geleverde standaard heeft wielen om het scherm te kunnen verrijden, terwijl een optionele accu ervoor moet zorgen dat de 2S twee uur kan functioneren zonder stopcontact in de buurt. Microsoft levert de Hub 2S in de VS vanaf juni voor 9000 dollar, met een aparte 1500 dollar voor de stand en 1400 dollar voor de accu. Er komt ook een 80″-variant met 16:9-beeldverhouding, maar daar zijn geen details van bekend.
Op deze wijze kan het werken aan o.a. data visualisaties en showcases overal in het CMI gebouw zichtbaar worden gemaakt. Daarnaast maakt het Visual Hub concept mogelijk om op afstand zichtbaar te maken wat er zich afspeelt in de verschillende divisies van het Stadslab Rotterdam zoals het Virtual-Lab, Biometrische-Lab en natuurlijk het Human-centered Data-Lab.
Open Badges & Specialist Data Repositories
Coding Repository
Voor de INF en TI wordt een pagina aangemaakt om een repository te maken waar studenten informatie kunnen vinden over CODING
- STAP (1) Elitza gaat in overleg met docenten deze pagina in eerste instantie vullen.
- STAP (2) Deze CODING REPOSITORY van CMI wordt omgezet in de vorm van een data VIZ met een tree-map als data-format: https://newsmap-js.herokuapp.com. Dit laatste is een project dat wordt uitgevoerd binnen het HC-DATALAB
Openbadges Metadata
Begin juni wordt in samenspraak met de eduBadges contact personen van de HR & SURF en in overleg met de FIT bepaald welk ISSUER systeem binnen CMI gehanteerd kan worden. Medio juni wordt een Metadata format opgesteld door Elitza waar CMI de Badges van het STADSLAB ROTTERDAM aan moeten voldoen. Alle opgedane praktisch toepasbare kennis over Open Badges is online in te zien via https://docent.cmi.hro.nl/willi/HC_DATALAB/digital-open-badges/. Voorlopig is Elitza in de lead wat betreft de Meta data en het aanmaken/onderhouden van accounts bij het EduBadges Pilot project van SURF. Onze SURF Edubadges-liaison (key-user) binnen de HR is Ingrid Meurs (FIT).
Elise en Manon willen graag van Uitloopweek 1 een “Open Badges Week” organiseren waarin we met stewards de basis badges van lasersnijden en 3D-printen testen, verder aanscherpen en (als het systeem het toelaat) aan het einde van die week direct testen op docenten die een basis workshop volgen (en dan dus meteen ook een badge kunnen halen). Dit willen we graag in lesweek 0 herhalen om nieuwe stewards in te werken en docenten opnieuw een mogelijkheid te geven badges te verdienen / het lab te leren gebruiken. De komende weken denken we op inhoudelijk niveau beide badges (laser & 3D) verder uit. Als het lukt om voor OP1 dit operationeel te hebben kunnen mogelijk honderden (schatting 700) studenten een open badge halen.
Doel is om in de uitloopweken U1 & U2 van dit collegejaar de eerste (Pilot) Stadslab Rotterdam FaB-Badges te kunnen uitgeven. [15 t/m 26 JULI].
Cloud services faciliteren
Voor het faciliteren van de DATA-gerelateerde minoren en opleidingen zoals TI , IN & CMGT die gebruik maken van Virtual Machines is er overleg gepland —dat zal plaatsvinden op 27 Juli 2019— met FIT m.b.t. de VM omgeving van CMI en de ambities voor het Human-Centered Data-Lab als onderdeel van het stadslab.
Het HC Data-Lab wil hiermee de infrastructuur voor onze studenten inrichten voor vakken als data-science, Virtual reality, data visualisaties en ook de meer front end infrastructuur. En we willen hiermee ook een zichtbaar data lab creëren dat we kunnen gebruiken om lessen te verzorgen en te inspireren.
Doel van het overleg is om belangrijke parameters te specificeren voor een cloud-computing service: Denk bijvoorbeeld aan ondersteuning van:
Content Management System (CMS), Virtual servers / AI & ML tools (tensorflow) / Matlab / Big-data analytical tools / AR-tools / IoT-tools. We gaan samenwerken met SMARTDC.
- Op basis van de ambities en requirements van CMI: welke dienstverlening we met FIT kunnen inrichten en waar we zelf dingen moeten regelen (SaaS + IaaS +PaaS).
- Hoe we dit inkooptechnisch moeten organiseren bij SMARTDC . Wie kan er mee kijken of dit mee kan liften op een bestaande hogeschool overeenkomst? Of moeten we hier een hele aanbesteding voor in?
Introduceren HC Data-Lab in het onderwijs
1e HC DATA-Lab MEETUP
Om docenten per opleiding bekend te maken met het concept achter het HC Data-Lab wordt er eind juni/begin juli 2019 een MeetUp georganiseerd in het Stadslab voor CMD (+ CMGT) docenten. Het zal bestaan uit een 20 minuten durende tutorial m.b.t. het HC Data-Lab concept en de Stadslab Rotterdam Open Badges. Daarop volgend kunnen een achttal docenten deelnamen aan de Eye-tracking Open Badge workshop (duur ca. 2 uur). Daarna volgende de overige opleidingen.
HC DATA-Lab Showcases demos tijdens de Kennisessie AI
Tijdens de Kennissesie AI -25 Juni 2019— zullen de HC data-Lab showcases worden gedemonstreed: https://docent.cmi.hro.nl/willi/HC_DATALAB/showcases/ .